Eerste Hulp aan Kinderen – EHaK

Wat is Eerst Hulp aan kinderen (EHaK)
Eerste Hulp aan kinderen (EHaK) is een EHBO-cursus speciaal gericht op het verlenen van eerste hulp aan baby’s en kinderen.

Waarom een EHaK-cursus?
Een EHBO-cursus leert cursisten hoe zij hulp kunnen verlenen aan slachtoffers van een ongeval. Bij een ongeluk waarbij kinderen betrokken zijn, is vaak een specifieke aanpak nodig. Omdat verkeerd handelen de situatie in sommige gevallen zelfs erger kan maken, is het belangrijk om de juiste kennis te hebben. De reanimatie van een baby moet bijvoorbeeld op een andere manier worden uitgevoerd dan bij een volwassene.

Inhoud van de cursus
Tijdens de training leren deelnemers hoe zij moeten handelen bij een ongeluk waarbij kinderen betrokken zijn. De cursus bestaat vaak uit een theorie en een praktijkgedeelte. Tijdens de lesdag leren deelnemers de theorie achter alle handelingen die tijdens het praktijkgedeelte aan bod komen. Tijdens deze les oefenen deelnemers de handelingen op een pop. Denk hierbij aan reanimatie, verbanden aanleggen en wat er moet gebeuren als een slachtoffer bewusteloos is geraakt.

Na het volgen van deze cursus Eerste Hulp aan baby’s en kinderen is de cursist in staat om:

 1. Te zorgen voor veiligheid
  – Een slachtoffer in veiligheid te brengen
 2. De toestand van het slachtoffer te beoordelen
  – (ABC-methodiek)
  – Bewustzijn te controleren
  – De ademhaling te beoordelen
  – De onder 4 genoemde letsels vast te stellen
 3. Hulpdiensten te alarmeren
 4. Hulp verlenen aan baby’s of kinderen met een:
  – circulatiestilstand
  -bewusteloosheid
  – verslikking, verstikking of verdrinking
  – bloeding
  – huidwond
  – brandwond
  – letsel aan het bewegingsapparaat
  – nek- en wervelletsel en hoofdletsel (mogelijke hersenschudding)
  – vergiftiging (+CO vergiftiging)
  – vinger tussen de deur
  – neusbloeding
  – vuiltje in het oog
  – vreemd voorwerp in neus en
  – tand door de lip
  – verloren / afgebroken tand
  – koorts en koortsstuipen
  – COPD
  – ernstige allergie

 

Voor wie is een EHaK-cursus?
Een EHaK-cursus kan door iedereen worden gevolgd die ouder is dan 16 jaar. Deelnemers die de cursus met een voldoende afronden, ontvangen hiervoor een certificaat. Dit certificaat is vaak twee jaar geldig. Gerritsen EHBO4You is geaccrediteerd door de KCKZ en kan voor de kraamverzorgende de behaalde PE punten bij schrijven in het register.

Verplicht certificaat voor gastouders
Een ongeluk met een kind zit altijd in een klein hoekje. Omdat gastouders en leraren vaak in hun eentje verantwoordelijk zijn voor een of meerdere kinderen, is het belangrijk dat zij eerste hulp kunnen verlenen wanneer dit nodig is. Gastouders en kinderopvangmedewerkers zijn daarom vanuit de Wet kinderopvang verplicht om in het bezit te zijn van een certificaat Eerste Hulp aan kinderen. Ook leraren van basisscholen moeten soms verplicht een cursus volgen. Gerritsen EHBO4You kan zowel de Rode Kruis, Oranje Kruis als Nikta certificering aanbieden.

 

Interesse? Stuur een mail aan info@ehbo4you.com

nl_NLDutch
nl_NLDutch